0
Tarjouskori
Korissa ei ole yhtään tuotetta
Jatka selailua

helmikuu 07, 2025

Sahatavaran uudelleenkäyttö ulkokalusteena

Turun kaupunki kehittää Tiedepuiston aluetta kansainvälisesti merkittävänä osaamiskeskittymänä ja huippuosaamisen näyteikkunana kunnianhimoisin tavoittein. Aluetta kuvaavat ilmaisut rohkean kokeileva, logistisesti vetovoimainen, 24/7/365 elävä ja kestävästi kasvava. Kupittaan kärjen kumppanuushanke käsittää Kupittaan aseman ympärille rakentuvan asumisen, palveluiden ja työpaikkojen keskittymän ja liikkumisen solmukohdan. Alueelle suunnitellaan keskustamaista rakentamista, hybriditiloja sekä Turun ammatti-instituutin Taito-kampus, jonka rakentaminen aloitetaan aikaisintaan syksyllä 2025.

Tiedepuiston alueella toimivana yrityksenä ja Turun kaupungin puitesopimuskumppanina Puuha Group tekee mielellään yhteistyötä alueen kehittämisen hyväksi. Kiertotalousajattelu ja kestävä kehitys antoi suuntaviivat hankkeelle, jossa alueelta ehjänä purettavaa materiaalia hyödynnetään jatkojalostuksessa.

Puuha Groupin tuotepäällikkö Tuomas Ponsimo tapasi viime keväänä Tiedepuiston SHIFT-tapahtumassa Turun kaupungin erityisasiantuntija Nea Metsänrannan, joka on mukana Tiedepuisto-hankkeessa. Tutustuttaessa Metsänrannalle tuli mieleen alkamassa oleva ehjänä purkamisen kokeilu Puuha Groupin tehtaan läheisyydessä. Myöhemmin syksyllä toteutuneessa kokeilussa purettavasta rakennuksesta irrotettiin ehjänä mm. käyttökelpoista sahatavaraa, josta Ponsimo ja Puuha Groupin suunnittelija Maria Mäkimattila suunnittelivat jykeviä tyylikkäitä penkkejä – tavoitteena sijoittaa ne samalle alueelle myöhemmin.

 

Yksi suunnitelluista penkkimalleista soveltuikin sopivasti Turun kaupungin liikuntatoimen tarpeisiin, joten niitä päästään testaamaan myös oikeassa käyttöympäristössä keväästä 2025 alkaen. Tiedepuiston kupeeseen rakennettavan monitoimikentän kalustevalintoihin pääsivät osallistumaan myös koululaiset eli kentän tulevat käyttäjät.

”Purettu rakennus sijaitsi Ilmarisenkadulla Puuhan tuotannon viereisellä tontilla. Pidettäessä vastuullisuus sekä kiertotalous mielessä ja penkkien jäädessä Tiedepuiston alueelle projekti mahdollistaa esimerkillisen ja hienon tarinan, jolla on voitu vähentää luonnonvarojen kulutusta ja jätteen määrää”, Puuha Groupin toimitusjohtaja Erkan Fere toteaa.

”Materiaalien uudelleenkäyttö on nykypäivää ja mahdollistaa yksilöllisten tuotteiden valmistamisen. Oli todella mielenkiintoista päästä suunnittelemaan uniikkeja kalusteita osaksi merkittävää kehityshanketta. Erityisen hienoa on, että materiaali on samalta alueelta, jonne valmiit penkit jäävät, ja kaiken lisäksi myös työstö on tehty tällä alueella”, Ponsimo kertoo ja jatkaa:

”Yksi Puuhan merkittävimmistä eduista onkin kotimainen ja tässä tapauksessa paikallinen tuotanto. Parhaimmillaan saamme aamulla idean ja jo iltapäivällä on prototyyppi tuotteesta valmistumassa.”

Uudelleenkäytetyn lankun lisäksi penkeissä on käytetty Corten- ja pulverimaalattua terästä. Corten-teräs on kuparilla, kromilla, nikkelillä ja fosforilla niukasti seostettu teräslaatu, jonka pinnalle muodostuu ulkoilmassa hapen ja kosteuden vaikutuksesta oksidikerros. Pintaan muodostuva tiivis oksidikerros estää korroosion jatkumisen syvemmälle. Oksidikerroksen muodostuttua teräs saa kauniin ruosteenoranssin värin.

”Koska puretut puulankut olivat melko massiivisia, myös teräsjaloista tehtiin tyyliin sopien jykevät”, Ponsimo lisää.

Pilottihankkeena tehdyistä penkeistä valmistettiin viisi eri versiota, kaikki kaksi metriä pitkiä, istuinkorkeus 45 cm. Materiaalista ja tarpeista riippuen kalusteiden muokkaaminen on mahdollista toiveiden mukaan eri kohteisiin ja eri käyttötarkoituksiin. Penkkeihin on mahdollista lisätä käsinojat huomioiden näin esimerkiksi iäkkäämmät tai liikuntarajoitteiset ihmiset.

Lue lisää aiheesta Turun kaupungin tiedotteesta ja katso prosessista kuvattu video.

Kuvassa Puuha Groupin tuotepäällikkö Tuomas Ponsimo ja tuotannon työnjohtaja Kristian Backholm

Sivukartta